fbpx

В САЩ проверяват сенатори за търговия на фондовата борса

Министерството на правосъдието на САЩ започва да проучва сделки с акции, извършени от законодателите преди резкия спад на пазара, произтичащ от разпространението на коронавируса.

Разследването, което все още е в начален стадий и се извършва в координация с Комисията за ценни книжа и борси, досега включва информация от ФБР за поне един конгресмен. Според един от източниците на CNN, това е Ричард Бър.

Ще се проверява дали членовете на Конгреса се стремят да се възползват от информацията, която са получили на непублични брифинги за вирусна епидемия.

Бър, републиканецът от Северна Каролина, който ръководи Комитета по разузнаването на Сената, по-рано каза, че разчита само на публични съобщения за новини. На 13 февруари той реши да продаде акции между 628 000 и 1,7 милиона долара.

Няма индикации, че някоя от продажбите, включително и на Бър, е нарушила някакви закони или правила. Продажбите обаче попаднаха под обстрел, след като през последните седмици сенаторите получиха информация за вируса при затворени врати – преди пазарът да започне да се развива.

„Законът е ясен, че всеки американец, включително сенатор, може да участва на фондовия пазар въз основа на публична информация, както направи сенатор Бър, заяви в неделя пред CNN адвокат Алис Фишър.

Конгресът прие Закона за акциите през 2012 г., според който законодателите не могат да използват вътрешна информация за финансова изгода.

Прокурорите ще трябва да докажат, че законодателите търгуват въз основа на съществена непублична информация, която са получили в нарушение на задължението да я пазят поверителна.

Продажбите на Бър представляват значителен дял от неговия портфейл от акции, според последните му документи за финансово оповестяване на Сената, подадени през май 2019 г.

Няколко други сенатори също продадоха и закупиха акции преди спада на пазара, резултат от пандемията на коронавирус.

Кели Льофлер от Джорджия и съпругът й продадоха акции на стойност между 1,275 милиона и 3,1 милиона долара от 24 януари до 14 февруари.

Съпругът на Льофлер е председател на фондовата борса в Ню Йорк.

CNN обаче посочва, че няма информация за извършване на проверки по тях. Всички те участваха в закрити брифинги в началото на годината, на които се обсъждаше заплахата от коронавирус.

По закон членовете на Конгреса на САЩ не могат да използват класифицирана информация за финансова печалба. Ако има основание да се смята, че все пак е използвана такава информация, Министерството на правосъдието на САЩ е длъжно да извърши одит.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"