fbpx

Списъкът на „сигурните“ държави не е задължителен, ще се актуализира на две седмици

Списък на „сигурните“ чужди държави, чиито граждани ще могат да влизат от 1 юли в Съюза, утвърди Съветът на ЕС, съобщи БНР.

Списъкът ще бъде обновяван на всеки две седмици. Засега в него са включени Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай.

Достъп до ЕС ще имат също гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Облекченията за граждани на Китай ще зависят от реципрочност от страна на Пекин.

Този списък не задължава държавите от Общността да го прилагат.

Епидемичната обстановка на място, но също икономическите и обществените последици от ограниченията се вземат предвид, когато се решава дали една държава да бъде включена в списъка или не.

За да попадне в него страната трябва да има брой на новозаболелите на 100 хиляди души население за предходните две седмици, сходен или по-нисък от средния показател в ЕС от средата на юни.

Освен това трябва да се отчита траен спад на новите случаи на инфектиране, да се извършват изследвания и проследяване, да бъдат на разположение достоверни данни.

Пътници от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или в семейството на такъв гражданин, ако имат право на постоянно пребиваване в ЕС, ако работят в ключова област.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"