fbpx

В Гърция може да се влиза само през пункта „Кулата-Промахон“

От 1 юли 2020 г. всички граждани могат да влязат през сухопътните граници от България в Гърция само през граничния пункт „Кулата-Промахон“. Това информира МВнР като се позовава на информация от гръцкото посолство.

Засега няма да е възможно влизането през други сухопътни гранични пунктове, освен при съществени причини. Предстои да бъде уточнено какви са те.

От началото на юли заради засилване на мерките за борба с коронавируса при влизане в Гърция всички граждани, независимо от тяхната националност, трябва да попълнят специален онлайн-формуляр, който може да бъде открит на https://travel.gov.gr.

Необходимо е формулярът да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната, а в него освен данните за лицето трябва да се посочи къде точно ще бъде отседнал.

На случаен признак ще се правят тестове на влизащите през границата. Ако се окажат положителни на посочено от гръцките власти място хората ще бъдат карантинирани за 14 дни.

Съветът на ЕС утвърди вчера незадължителен списък на „сигурните“ чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани в Съюза.

Засега са включени Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай. Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Положението на китайците зависи от това дали Пекин ще допуска в страната граждани на ЕС.

Списък не е задължителен за държавите членки и ще се актуализира на всеки две седмици.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"