fbpx

ЕК отделя 458 млн. евро за България за по-чиста икономика

Ден след представянето на механизъма за финансиране на Европейския зелен пакт Европейската комисия обяви разпределението на помощите от Фонда за справедлив преход.

Целта е той да заработи от 2021 година.

Механизмът за справедлив преход предвижда подпомагане на страните да се откажат постепенно от промишлените сектори с най-големи въглеродни емисии.

Както се очакваше, Полша ще получи най-много, следва Германия и Румъния. Трите страни ще ползват 50 процента от помощите или 3.6 милиарда евро, съобщава платформата за устойчиви финанси и отговорни инвестиции „Новетик“ (Novethic), цитирана от БТА.

Полша ще получи най-много – максималните 2 милиарда евро или 27 процента от помощите. 2 милиона души в страната са заети в добива на въглища и лигнит.

Следва Германия, която може да получи 877 милиона евро (11.7 процента от помощите). Румъния е трета (757 милиона евро), следва Чехия (581 милиона евро), България (458 милиона евро), Франция (402 милиона евро), Италия (364 милиона евро), Испания (307 милиона евро) и Нидерландия (220 милиона евро).

Нито една страна няма да бъде изключена. Брюксел предвижда минимална помощ от 6 евро на човек от населението.

При разпределянето на средствата са приложени точни критерии като парниковите емисии от промишлени сектори в региони, където въглеродните емисии надвишават средните за Европа (този критерий участва в 49 процента от случаите). Взети са предвид и процентът на заетостта в тези сектори със силен въглероден отпечатък (50 процента), както и делът на производството на шистов петрол и торф.

За да бъде разпределението насочено към най-слабо развитите страни, е предвидена корекция в зависимост от средния доход на човек от всяка от страните.

Според неправителствените организации помощите не са обвързани с планове за отказ от изкопаемите енергии.

В Европейския зелен пакт е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране на изменението на климата, намаляване на замърсяването.

В пакта са посочени необходимите инвестиции и наличните финансови инструменти и е обяснено как да се гарантира справедлив и приобщаващ преход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"