fbpx

Задължиха веригите да продават продукти на местни производители

Търговските обекти, представляващи вериги от магазини, са задължени да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители.

Това предвижда постановление, прието днес от МС на извънредно заседение, проведено чрез  видеовръзка.

Местата за продажба да са с достатъчна площ за излагане на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

В първоначалното предложение на аграрното ведомство площта за местните продукти трябваше да е половината от предвидената за съответните стоки.

На обособените места ще се предлага мляко и млечни продукти; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци на регионални производители.

Изисква се млечните продукти да бъдат изцяло от българско сурово мляко.

Това са мерки за защита на българското производство срещу съществуващи недобросъвестни практики, които се прилагат от години, а не привилегии, дадени на едни ли други стоки поради произхода им

АИКБ

Регионални производители или групи/организации на производители са с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

Погазват се основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки

Сдружение за модерна търговия

За София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"