fbpx

Великобритания напълно се отказва от Huawei за 5G мрежа

Британският премиер Борис Джонсън разпореди 5G мрежа да бъде напълно изчистена от оборудването на Huawei до 2027 г., което сигнализира, че най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света вече не е добре дошъл на Запад.

Седемгодишният гратисен период е добра новина за компании като BT, Vodafone и Three, които се страхуват, че ще трябва да похарчат милиарди паунда, за да изоставят оборудването на Huawei много по-рано.

Операторите няма да могат да закупуват компоненти за 5G мрежата от Huawei от края на тази година. Също така им се нарежда да изоставят използването на оборудване Huawei в мрежата 5G до 2027 г., заяви пред парламента британският министър за цифрови технологии Оливър Даудън.

Според него това решение ще означава забавяне на въвеждането в експлоатация на 5G мрежата за две до три години и увеличение на разходите за нея с 2 милиарда паунда (2,5 милиарда долара).

САЩ отдавна настояват Джонсън да отмени решението си през януари да предостави на Huawei ограничен достъп до 5G мрежата.

Телекомуникационните компании също ще трябва да спрат да използват оборудването на Huawei в своята фиксирана широколентова мрежа с оптични влакна през следващите две години.

Huawei нарече това решение политика, продиктувана от  търговската политика на САЩ, а не сигурността. Това е лошо за Обединеното кралство и неговите мобилни потребители, добави компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"