fbpx

Заразените с Ковид-19 се увеличават, хората с нулева кръвна група с по-малък риск от тежки инфекции

Хората с нулева кръвна група имат по-малък риск от тежко протичане на инфекцията, причинена от коронавирус.

Досега е известно, че 5% от заболелите от Ковид-19 имат по-сериозни усложнения. Това съобщи през БНТ имунологът доц. Велизар Шиваров.

Според него първоначално взетите строги мерки в страната са довели  до по-бавно разпространение на вируса. През последните месеци е подготвена и здравната система.

След отпадането на повечето ограничения обаче се наблюдава увеличение на доказано заразените.

През последното денонощие за коронавирус у нас са изследвани 566 проби, 33 от които са с положителен резултат, показва Националната информационна система. Потвърдените случаи на Ковид-19 у нас към момента са 3905.

Междувременно Световната здравна организация съобщи за рекордно глобално нарастване на случаите на коронавирус вчера – общият брой е нараснал до 183 020 само за 24 часа.

Най-голямо е увеличението в Северна и Южна Америка, където са регистрирани над 116 000 нови случаи за денонощие.

Общо доказано заразените в света са над 8,7 милиона, повече от 461 000 са починали.

Най-добрият българки тенисист Григор Димитров също е с положителна проба на Ковид-19. И треньорът му Крис Гро е болен от коронавирус.

Последният противник, който Димитров срещна на Adria Tour Борна Чорич е с положителна проба.

Гришо гостува в родния си град Хасково на 16-ти и 17-ти  юни и имаше няколко публични срещи. Тенисистът дойде у нас от Сърбия, но преди това пристигна в Европа от САЩ. В момента се лекува в болница в Монако.

Областният управител на Хасково призовава всички лица, които са били в контакт с Димитров по време на престоя му в града, да се подложат на доброволна карантина и да уведомят здравните власти.

Установяването на контактните лица вече е започнало. Кой ще поеме заплащането на тестовете, които трябва да се направят – решава днес кризисния щаб.

Всички членове на градския съвет на БСП са се подложили на тест за коронавирус, след като Янаки Стоилов даде положителна проба за Ковид-19. Той е настанен за лечение във ВМА.

Стоилов е участвал в две заседания на соцактива.

Тези последни две седмици наблюдаваме пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол. След разхлабване на мерките хората си помислиха, че са преодолели този проблем и бързо се върнаха към старите си навици, обясни д-р Михаил Околийски пред Агенция Фокус.

Той коментира, че рисковите фактори за Ковид-19 са много, сред тях е затлъстяването и тютюнопушенето.

Намалява броят на пациентите в реанимациите и лечебните заведения, от което следва изводът, че вирулентността на вируса намалява, смята директорът „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов свика работна среща в МС, на която обсъди ситуацията с COVID-19 с министъра на здравеопазването Кирил Ананиева, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, с директора на Столичната РЗИ Данчо Пенчев, изпълнителните директори на Александровска болница Костадин Ангелов и на „Майчин дом“ Иван Костов.

Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, съобщи пресцентърът на МС.

За борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и в момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"