fbpx

Във Франция няма глобална забрана за участието на Huawei в 5G мрежата

Франция няма да възпрепятства използването на технологиите на китайската компания Huawei при създаването на пето поколение (5G) мобилни комуникационни системи на своята територия, но възнамерява да защити стратегическите си интереси.

Това обяви във вторник министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер в ефира на радиостанцията France Inter, цитиран и от ТАСС.

„Няма глобална забрана за участието на Huawei в 5G във Франция“, каза той. Финансовият министър отбеляза, че „Франция не забранява на компанията да инвестира в развитието на 5G, но възнамерява да защитава своите стратегически интереси, което означава защита на френските предприятия в уязвима позиция.“

„Ние наблюдаваме спазването на националната сигурност. Позицията на Франция по този въпрос е ясна и балансирана“, каза Льо Мейр.

По-рано британското правителство обяви, че възнамерява да изостави оборудването на Huawei в националната комуникационна инфраструктура.

От 31 декември британските оператори няма да могат да закупуват продукти за 5G от този производител, а до 2027 г. той ще бъде заменен от други предприятия. Пекин предупреди, че този ход ще се отрази негативно на инвестициите на китайските компании в Обединеното кралство.

Корпорация Huawei е основана през 1987 година, произвежда телекомуникационно оборудване, както и потребителски устройства, смартфони. Продуктите и услугите на компанията се предлагат в повече от 170 страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"