fbpx

Бързи пари без корупция за всички фирми, обеща Томислав Дончев

Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти, но 700 да получат финансиране, а бързи пари, на място, без никакъв корупционен риск за всички.

Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг, след като парламентът отхвърли петия вот за недоверие срещу правителството на Борисов.

„Тази нощ имаме сделка. Това е добра сделка за България, това е добра сделка за ЕС. Съюзът през тези тежки четири-пет дни доказа, че от него има смисъл за европейските граждани за всяка държава-членка. Ние сме толкова свързани като икономики, че сепаративни мерки не биха свършили никаква работа“, подчерта Томислав Дончев, коментирайки завършилата среща на Съвета на ЕС, на която беше постигнато споразумение за парите на блока през следващите 7 години.

Той съобщи, че за България са определени 28,934 млрд. евро. От тях по кохезионните фондове са 8,976 млрд. евро, за преки плащания на земеделските производители – 5 млрд. евро, по Фонда за преход към зелена енергия – 1,178 млрд. евро.

Основен фокус ще е енергийната ефективност. „Трябва да помогнем на всички – на българските общини, на българските фирми, което означава схеми не само за сгради, но и за нови машини, сменени двигатели. Това да помогне на българските фирми да произвеждат евтино. Трябва да санираме всички обществени сгради“, продължи вицепремиерът.

Според него дигитализацията на бизнеса ще му помогне да бъде конкурентоспособен. Абсолютен акцент трябва да бъдат иновациите. Плановете, документите ще се подготвят през следващите 6-7 месеца, а средствата ще се инвестират от следващото правителство. Работата е започнала, базирана на неформални преговоди с ЕС, каза още той.

За Фонда за възстановяване и устойчивост срокът е април следващата година. По-рано подаване на документацията означава и по-бърз достъп до парите.

„Противно на това, което мислят мнозина, в поликата е не толкова важно да говориш, а да слушаш. Ние можем да слушаме. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група, но да бъдеш и толерантен към исканията и желанията на по-малката група. Затова демокрацията не е диктатура“, каза още Дончев.

Ще има ли промени в кабинета, попита риторично той. Ще има, но ще са ясни след няколко дни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"