fbpx

Банкери очакват връщане на регулаторната стабилност в САЩ след четири „бурни“ години

Листваните на фондовите борси китайски компании в САЩ достигнаха шестгодишен връх през 2020 г. и съветниците очакват тенденцията да се ускори през следващата година в очакване на стабилен регулаторен режим при новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Двадесет и шест първоначални публични предлагания (IPO) на китайски фирми на стойност 10,6 милиарда щатски долара до момента са завършени в САЩ през т.г. Сделките през миналата са били на стойност 3,4 милиарда долара, показват данни на Refinitiv.

Обемът през тази година вече е най-високият от 2014 г. насам, когато има китайски IPO на стойност 29 млрд. долара, водени от Alibaba Group Holding Ltd за 25 млрд. долара.

Банкери и юристи смятат, че политиката и регулаторната стабилност могат да се върнат след четири бурни години на администрацията на Тръмп.

„Вече няма да се събуждаме посред нощ за чуруликане на Тръмп, което може да провали сделка“, заяви хонконгски адвокат на капиталовите пазари, съобщи Ройтерс.

Анализаторите твърдят, че Байдън ще възприеме по-премерен подход към китайските технологични заплахи, но е малко вероятно да развърже едностранните ограничения на президента Доналд Тръмп върху китайски компании като Huawei Technologies и Bytedance.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"