fbpx

Безлихвени кредити за фирми и граждани обяви правителството

Мерки за потушаване на последиците от кризата, породена от коронавируса обяви тази сутрин финансовият министър Владислав Горанов.

Правителството е готово да отпусне 4.5 млрд. лева публичен ресурс през осем финансови пакета.

Хората, които са в неплатен отпуск или пък са упражнявали свободна професия, а заради ограниченията не могат да работят, имат право да получат до 4500 лева безлихвен кредит.

Гратисният период е до 24 месеца, а максималният срок за погасяване е 5 години. Заемите ще се отпускат без никакви такси.

Досега 12 банки са проявили интерес да работят по тази програма, гарантирана от Българската банка за развитие.

Тази банка ще поеме гаранциите и за безлихвени кредити за малки и средни предприятия до 300 хиляди лева. Целта е на тези фирми да бъде осигурена ликвидност. От тези пари могат да се възползват предприятия, които са регистрирали спад на оборота през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2019 г., имат вземания от клиенти и неразплатени суми с доставчици.

И за двата вида заеми срокът за кандидатстване е краят на 2020 година.

По предварителните сметки ще бъдат предоставени общо около 2 млрд. лева.

През Европейския инвестиционен фонд чрез ОББ, Прокредитбанк и Уникредитбанк ще бъдат отпуснати кредити до 3,6 млн. лева. Ще се рефинансират задължения, напрупани не повече от 60 дни, на малки и средноголеми предприятия.

Фондът на фондове ще отпуска микро кредити до 50 000 лева на микропредприятия. Те ще бъдат с 24 месеца граситен период, срок на погасяване до 10 години, в момента се обсъжда да бъдат и без лихва.

Фондът на фондовете ще предлага капиталови инвестиции в иновационни фирми, около 800 хиляди лева ще е средният размер на дяловото участие.

Ще се финансира излъчването на клипове, които ще рекламират финансовите инструменти в медиите, съобщи премиерът Бойко Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"