fbpx

Черноморските ни курорти пустеят, много от хотелите остават затворени

Туристическият ни бранш отчита сериозен спад по Черноморието. Непрекъснато променящата се обстановка заради пандемията от COVID-19 накара много туроператори от чужбина да отменят резервациите.  

Несигурността, липсата на клиенти, засилените санитарни мерки, възможността да се окажат с персонал под карантина са сред причините много от хотелите да останат затворени това лято. Други работят, но базата им е заета между 20 и 50%, съобщава БНТ.

Проблемите в туристическия сектор започнаха още в края на миналата година с фалита на най-старата в света туроператорска фирма „Томас Кук“, а пандемията още повече задълбочи кризата.

Колко ще са загубите, ще разберем догодина, каза пред Нова ТВ Емил Коларов от Сдружението на заведенията. Той смята, че от Националния оперативен щаб трябва да кажат къде се заразяват хората. От бранша са възмутени, че има кампания срещу заведенията и нощните клубове.

„Всеки ходи навсякъде, много е трудно да се разбере къде точно се е заразил някой и кои са контактните му лица“, отбеляза Коларов.

Той подчерта, че в туризма работят хиляди хора и всяка атака е риск за работните места.

Той каза още, че не се знае до каква степен мярката 60/40 е проработила за бранша.

В момента, в който се увеличиха заразените, но не и процентът, изведнъж излязоха виновни заведенията, възмути се той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"