fbpx

Епидемичните мерки до 15 юли, демокрацията е за дисциплинираните, заяви Борисов

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава до 15 юли, реши Министерският съвет на своето заседание днес.

Предложението е внесено от здравния министър Кирил Ананиев. Той съобщи какво показва направеният анализ: след 9 юни има повишение на отчетените заразени и болни с Ковид-19.

От 27 май до 9 юни среднодневените заразени са 26, докато от 10 юни до 23 юни – на ден се засичат средно по 84 случая, т.е. нарастването е 3,2 пъти.

Увеличени са и изследванията, които вече се правят в 36 лаборатории в страната.

От 26 май до 9 юни са обработени по 1200 проби на ден, а в последните две седмици – по 2000.

В първоте две седмици средното ниво на положителност е 2,43%, а сега е 4,4 на сто. Увеличават се и заразените медици, вече са 371.

Сериозната опасност за общественото здраве идва от факта, че източник на инфекцита не е само болният, а и здравият носител на вируса.

До 15 юли няма да се налагат нови или стари тежки мерки, а тези които и сега се прилагат: забрана за влизане в страната от определени държави, хигиена, физическа дистанции от 1,5 метра, носене  на защитни маски на закрити места, ограничаване на събирането на групи хора. Ще бъде повишен контролът, предупреди Кирил Ананиев.

В Гърция всеки сервитьор носи маска, шлем, иначе – 5000 евро глоба. Чак през юли ще отварят ресторанти в Русия и Великобритания, обърна внимание премиерът Бойко Борисов.

„Отворихме стадионите, но вижте какво става. Ако така продължат, пак ще ги затворим“, предупреди той и подчерта, че „демокрацията е за дисциплинираните“.

Професорите, които казваха, че през юли Ковид-19 ще отмине, да си скъсат дипломите, припомни Борисов.

130 са случаите на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 2 946 теста, показват данните на Единния информационен портал. Общо потвърдени са 4114 случаи, 362 души са в болница, от тях 13 са в интензивни отделения. Излекувани за последните 24 часа са 46. Един пациент е починал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"