fbpx

Защо трябва да развиваме ядрена енергетика обясни Петкова на чужди експерти

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изтъкнала ползите на ядрената енергетика по време на срещата си с делегация от Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя е водена от от Нобухиро Муроя, заместник-генерален директор по управление и планиране на Агенцията.

Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да си осигурим енергийна сигурност, е посочила Петкова, съобщават от енергийното ведомство.

„Повече от 45 години експлоатираме успешно АЕЦ „Козлодуй“ при спазване на най-високите международни стандарти за безопасност“, изтъква още министърът, след което е представила пред експертите от Агенцията възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната и хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Сред темите на разговора е била и политиката за привличане на висококвалифицирани ядрени експерти и перспективите пред България да остане нетен износител на електроенергия.

На организирана в Министерството на енергетиката кръгла маса с представители на научната общност и неправителствени организации са били представени възможностите за обучение по ядрена енергетика в страната, както и методите това обучение да бъде направено по-атрактивно за младите хора. С оглед на реализацията на втора ядрена мощност в страната необходимостта от висококвалифицирани кадри ще се увеличи, са констатирали участниците в дискусията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"