fbpx

С курс 1,95583 лева за евро влизаме в чакалнята на еврозоната

Парламентът прие решение, че министърът на финансите и управителят на БНБ се задължават да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс от 1,95583 лева за едно евро (настоящият, б.р.) .

България не участва в Механизма на обменните курсове /Еxchange Rate Mechanism II/ при централен курс между еврото и лева, различен от 1,95583 лв. за едно евро, записаха в решението депутатите, което беше прието със 140 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 66 „въздържал се“.

С това даваме ясен сигнал и на нашите европейски партньори, и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена, коментира Йордан Цонев от ДПС, който е и съвносител на решението. Той подчерта, че втората част от решението категорично казва, че ако някоя от страните членки на еврозоната плюс Дания предложи друг курс, България прекъсва пътя си към еврото.

Решението на парламента се наложи заради напрежението, което възникна преди няколко дена, когато стана ясно, че шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла промени в Закона за БНБ.

Те дават теоретична възможност фиксираният курс на лева към еврото да бъде променян, докато сме в механизма ERM II. Някои анализатори видяха в това условия за излизане от валутния борд.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обясни , че с подготвеното решение се дава допълнителна гаранция за валутния курс докато страната ни е в чакалнята на еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"