fbpx

Последен ден за отсрочване на кредити заради кризата

Физически лица и фирми могат да поискат отсрочване на кредити заради затруднения, възникнали от кризата с Covid-19 до края на работното време днес, 22 юни.

Може да се кандидатства за потребителски заеми, за ипотечни кредити на физически лица, включително при доход от бизнес, за бизнес кредити, кредитни карти на физически лица, овърдрафт.

Към  1 март т.г. задълженията им трябва да са редовно обслужвани, а ако има просрочие да не е повече от 90 дни. Договорът за кредит да е сключен преди 31.03.2020 г.

Има три механизма за разсрочване на кредита.

Механизъм №1 – дължимите суми (главница и лихва) се отсрочват за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31.12.2020 г.

Целият остатък от дълга, заедно с неплатената главница по време на гратисния период, се погасяват съгласно нов погасителен план до 6 месеца по-дълъг от първоначалния.

Към всяка вноска по погасителен план до изтичане на срока на кредита или друг, договорен с клиента по-кратък срок, се добавя равна част от непогасената по време на гратисния период лихва.

Механизъм №2 – дължимите суми по главницата се отсрочват до 6 месеца, но не по-късно от 31.12.2020 г. Дължимата за периода лихва се плаща съгласно договора на клиента.

Целият остатък от дълга, вкл. неплатената главница по време на гратисния период, се погасяват съгласно нов погасителен план, който се удължава в зависимост от броя на неплатените вноски, но с не повече от 6 месеца.

Механизъм №3 е приложим за кредитни карти и овърдрафт.

Не се формира минимална вноска за погасяване по кредитна карта, считано най-рано от 01.02.2020 г. за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31.12.2020 г.

След изтичане на гратисния период формирането на минимална вноска за револвиране се възстановява и кредитът се обслужва съгласно първоначалния договор.

За срок до 6 месеца, но не по-късно от 31.12.2020 г., дължимата месечна лихва по кредит – овърдрафт, се погасява за сметка на неусвоения лимит.

До 30 юни търговските банки трябва да се произнесат по всички постъпили при тях искания за разсрочване на задължения заради кризата с коронавируса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"