fbpx

Затягат мерките, 730 минали през КПП с неверни декларации

Тъй като повечето фирми няма да работят по време на Великденските празници, би трябвало малко хора да преминават през създадените заради коронавируса КПП-та около областните центрове. Затова полицията засилва контрола.

Направената проверка на около 9312 декларации за преминаване, е установила, че близо 730 души са подали неверни данни.

650 от тях нямат трудови договори с посочените фирми, а 80 са били регистрирани в бюрата по труда. Това съобщи на брифинг в МС главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Стотици хиляди са оставените декларации на КПП-тата в страната.

След като вчера стана ясно, че се забранява напускането на градовете, на изхода на София веднага се образува голяма опашка от автомобили. Хората бързат да се приберат по родните си места, което откровено ядоса щаба.

Започва засилен контрол, за да няма безцелно пътуване , обяви директорът на националната полиция Христо Терзийски.

От тази нощ са поставени КПП в столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“. Ще може да се влиза и излиза само със служебна бележка от работодател и по здравословни причини.

Вътре в кварталите няма да се допускат повече от двава души на едно място на улицата, ще се контролира и носенето на маски.

Главният секретар на МВР предупреди шофьорите на таксита да бъдат с маски, в противен случай ще бъдат глобявани.

Досега са съставени близо 5889 актове, 2534 от тях са за неносене на маски. 800 са досъдебните производства за нарушаване на карантината.

Днес СДВР ще преценява дали вицепремиерът Красимир Каракачанов ще получи акт заради публикувана в социалните мрежи снимка, че седи на пейка в градинката пред Народния театър.

В България вече са потвърдени 783 случая на заразени с коронавирус, само за денонощие новите са 48, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„За тези, които излизат от градовете без основателна причина, на тяхната съвест ще тежи, ако заразят близките си. Те не са избягали от мен и карантината, ще си заразят родителите. След това като стане да използват хладилните камери не за месо, а за съхранение на трупове или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги.“ Това предупреди по-късно през деня премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че София може да бъде затворена, защото градът се е превърнал в най-голямото огнище на коронавируса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"