fbpx

„Нормандската четворка“ се договори за спиране на огъня в Донбас

По време на срещата на „Нормандската четворка“ е постигато споразумение за спиране на огъня в Донбас преди края на годината, предаде Ройтерс.

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се договориха на среща в Париж да гарантират прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна и да насърчат размяната „всички за всички“ до края на 2019 г., се казва в заключителното комюнике след срещата. Размяната на затворници в Донбас е предвидена за 24 декември.

След почти деветчасови разговори страните заявиха, че Минските споразумения ще продължат да бъдат основа за работа и се застъпиха за прилагането на „формулата на Щайнмайер“.

Освен това лидерите се съгласиха да осигурят разделяне на силите в три нови области на Донбас до март 2020 г. и да проведат следващата среща във четири месеца по-късно.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви по време на пресконференция, че не се говори за промяна на конституцията на Украйна, федерализация или „отказ от каквато и да е територия на Украйна, било то Крим или Донбас“.

„Днес настоях за необходимостта Украйна да възстанови пълния контрол на държавната граница. Сигурен съм, че ще се върнем към решаването на този въпрос на следващата среща във „нормандски формат“ след четири месеца“, заяви Зеленски.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че вижда затопляне в отношенията между двете страни. „По много (въпроси) постигнахме напредък “, каза той.

След преговорите във формат „Норман“, Путин и Зеленски проведоха първата си двустранна среща, която продължи около час.

На нея е бил обсъден въпросът за удължаване на договора за транзит на газ след 2019 г. Не са постигнати обаче конкретни споразумения.

Законът за специалния статут на Донбас ще бъде продължен с една година, каза украинският президент Володимир Зеленски пред журналисти след срещата, съобщи ТАСС.

Според него най-приемлив вариант е именно продължаването на действието на закона като временен, защото никой не знае каква ще бъде ситуацията след 5-10 години, а „формулата Щайнмайер“ ще бъде въведена по-късно, когато се видят стъпки за деескалация.

Законът за местното самоуправление в Донецка и Луганска област е приет на 18 октомври 2014 г. и е в сила до 31 декември 2019 г. Според него разпоредбите за специалния статут ще влязат в сила след провеждане на демократични избори в частта на Донбас, която е извън контрола на Киев, и след изтеглянето на чуждите войски.

В комюникето след парижката среща на „нормандската четворка“ се казва, че Украйна е съгласна с постоянния специален статут на Донбас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"