fbpx

Въглищните централи ще бъдат затворени, твърди експерт

отпадъци

Болезнената истина, която управляващите се опитват да спестят на хората, е, че в ЕС вече са взети решения за ограничаване на производствата, които емитират вредни газове, които допринасят за климатичните промени.

Това обясни пред БНР енергийният експерт Антон Иванов. Според него всяка страна трябва да понесе своята тежест. Рано или късно въглищните централи трябва да бъдат затворени, категоричен е той.

„Изборът вече не е дали да запазим въглищните централи, а до това как да осигурим плавен преход, без да засягаме нито рязко интересите на онези, които са заети в това производство, нито сигурността на енергийната система. Трябва да има ясен план на правителството, предложен на дискусия, а всички останали ще изтъкваме своите тези и гледни точки, без това да отразява общонационалния интерес“, смята експертът.

Според него е притеснително, че все още липсва представен на общо обсъждане актуализиран план „Климат – енергетика“, който трябва да бъде изпратен в Брюксел до края на тази година.

 „България, която разчита до голяма степен на въглищни централи и която има относително нисък БВП, по-трудно може да изпълни тези предизвикателства. Когато се седи на една маса със страни, които имат доста по-добър финансов ресурс, е трудно да поставиш своите изисквания, ако не си подготвен с планове и стратегии, които ясно да дефинират националния проблем“, смята Антон Иванов.

Досега ни е пречело притеснението, че когато се каже истината на хората, те ще останат недоволни.

Енергийният преход изисква инвестиции и финансови ресурси, които няма как да не се отразят по веригата до консуматора, смята Антон Иванов. Но и енергията от въглища също поскъпва.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"