fbpx

Правителството да каже къде харчи нашите пари, призова президентът Радев

Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари, заяви президентът Румен Радев по повод придобиването от държавата на акции в капитала на ПИБ.

Радев беше на полигона в Доброславци, където наблюдава тактически занятия на служители от Националната служба за охрана.

Според президента подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не винаги води до трайни решения.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг“, допълни Радев.

По повод скандалния запис, в който председателят на парламентаа Цвета Караянчева е наречена с нецензурни думи, а има съмнения, че се чува гласът на премиера, Радев смята, че трябва да се направи експертиза.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Румен Радев. И допълни, че „ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“.

 „Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика“, каза още Радев. Според него, ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства.

„Самопризнанията на г-н Божков за съвместни крупни корупционни схеми с властта изключват моя подкрепа. Но не аз, други трябва да се оправдават за г-н Божков. Други са пушили пури с него, аз дори не знам неговия телефон“, каза още прзидентът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"