fbpx

Собственици на барове плашат с колективни искове заради затварянето

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са възмутени от „манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни“.

В същото време от данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има две огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни.

Въпросните случаи на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа, преди в тях да се допускат клиенти и преди да бъдат прецизирани правилата за работа, обясняват от браншовите организации.

От 3000 проверки изобщо в търговски обекти има констатирани 10 нарушения.

„Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си, допълват от бранша.

От там заявяват готовност да защитават служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"