fbpx

ЕЦБ разработва схема за справяне с лоши кредити за 100 млрд. евро

Служители на Европейската централна банка разработват схема за справяне с потенциални неизплатени заеми на стойност сто милиарда евро след избухването на коронавирусната епидемия. Това са съобщили за Ройтерс два източника, запознати със ситуацията.

Проектът има за цел да защити търговските банки от вторичните ефекти на кризата, ако нарастващата безработица лишава потребителите от приходите, необходими за погасяване на заеми.

Източник, запознат с плана, заявил, че ЕЦБ е създала работна група за проучване на идеята за създаване на „банка с лоши дългове“ и че работата по тази схема се е ускорила през последните седмици.

ЕЦБ засега отказва коментар дали работи по подобна схема.

Дългът на еврозоната, който едва ли ще бъде напълно погасен, вече надхвърля 500 милиарда евро, включително кредитни карти, заеми за автомобили и ипотеки.

Сумата вероятно ще се увеличи, тъй като огнището на COVID-19 оказва натиск върху кредитополучателите и дори може да се удвои, достигайки трилион евро.

Това ще натовари тежко банките, които вече са нестабилни и ще затрудни новото кредитиране, твърдят източници, запознати с плановете на ЕЦБ.

Въпреки че подобна идея беше обсъдена и отложена преди повече от две години, ЕЦБ, сега ръководена от Кристин Лагард, се консултира с банки и служители на ЕС по схемата през последните седмици, каза един източник.

Един от обсъжданите проекти предвижда използването на европейския механизъм за стабилизиране като гарант на банка с лоши дългове, посочват източници.

След това банката ще емитира облигации, които търговските банки ще купуват в замяна на непогасени кредитни портфейли.

Банките ще могат да предоставят тези облигации като обезпечение за получаване на финансиране от централната банка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"