fbpx

Ердоган ще тества първия турски автомобил

Турция пуска прототип на първия си автомобил изцяло местно производство, информира „Сабах“.

Дизайнът е направен от световноизвестната италианска фирма за проектиране на състезателни автомобили „Пининфарина“.

Президентът Реджеп Ердоган ще направи първия тест-драйв на електрическия спортен автомобил (SUV) по време на церемония през следващите дни.

Ердоган ще направи пробното шофиране над моста Осман Гази – забележителен път над Мраморно море в Турция. Той ще разкрие за първи път и името на автомобила.

„Пининфарина“ е най-известна с работата си за Ферари, Алфа Ромео и Мазерати. Популярната дизайнерска къща е основана през 1930 г.

Според предварителната информация местният автомобил на Турция ще използва технологията за изображения с добавена реалност вместо навигационно устройство.

Времето за зареждане на първия местен модел отнема около 10 часа в нормални домашни условия, докато в обществена зарядна станция това време ще бъде намалено до половин час.

Производителят, консорциумът TOGG смята да започне масово производство през 2021 г. и да пусне автомобила през първата половина на 2022 г.

Очаква се проектът да донесе 50 милиарда евро за турската икономика и да създаде нови 20 000 дработни места.

Проектът обедини в консорциум най-големите производители и компании: „Anadolu Group“, BMC, „Kök Group“, „Turkcell“ и „Zorlu Holding“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"