fbpx

Инвеститори искат да пипнат Котоошу за късмет

Министър председателят Бойко Борисов се срещна с българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу. На срещата в Министерски съвет е присъствал и японският посланик Масато Ватанабе.

Премиерът споделил, че преди това е имал среща с големи инвеститори, които помолили да останат и да пипнат Котоошу за късмет.

Спортистът е в България по покана на фирма „Мейджи“, която от половин век продава българско кисело мляко в Япония.

Котоошу ще получи специална награда като рекламно лице по повод годишнина от подписването на споразумението между държавната фирма „Елби Булгарикум“ и „Мейджи Милк”.

Благодарение на дългогодишното партньорство българското мляко се разпространява в 12 азиатски държави.

 „Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни“, каза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Котоошу бе първият българин, приет през 2002 г. за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се състезава в елитната дивизия на професионалното сумо „Макуучи”, а през януари 2006 г. получава ранг „Озеки“. Печели „Купата на императора” и става първият европеец, завоювал този трофей.

 В момента най-известният български сумо боец се занимава с развитието на собствената си школа „Наруто бея“ в Япония.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"