fbpx

Кризата предоставя уникална възможност, смята Кристалина Георгиева

Има възможност светът да стане по-екологично чист, но за целта трябва да се инвестира в сфери, които гарантират икономически ръст „при ниско равнище на въглеродни емисии“.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. „Тайм“, предаде БТА.

„Това е небивала криза“, заяви Георгиева. Според нея разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване да се случат положителни промени.

170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

За възстановяване ще трябва да бъдат предприети активни мерки за данъчно-бюджетно стимулиране.

Кристалина Георгиева смята, че можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Спред директора на МВФ „дигиталната индустрия определено е спечелила“ в условията на пандемия и трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"