fbpx

Увеличава се тежестта на нематериалните активи в бизнес оценките

През последните години нараства ролята на нематериалните активи като част от стойността на компаниите. Затова е важно при оценката на пазарна стойност да се прилагат единни подходи, приети на световно ниво.

Това коментира Ник Талбот, председател на Съвета по Международни стандарти за оценяване по време конференция, организирана от Камарата на професионалните оценители.

От 31 януари 2020 г. са в сила обновените Международни стандарти за оценяване. Те дават насоки за пренасянето на значението на нефинансовите  пасиви в пазарната оценка. Пример за това е оценката на търговска репутация.

Камарата е осигурила официалния превод на стадартите на български. Сега издава и книжка на български и английски език едновременно, съобщи Ценка Божилова, председател на организацията и управляващ партньор в Адванс Експертни оценки.

Стандартите се прилагат в 103 държави по целия свят. Нововъведенията засягат и оценката на терени с търговски потенциал. Тя трябва да е съобразена с потенциала за бъдещо развитие.

„При оценки, необходими за обезпечаване на задължения, стойността на тези имоти трябва да бъде съобразена с възможностите за тяхното застрояване, както и бъдещата им доходност“, уточнява Диана Николаева, член на Комитета за бизнес оценяване към СМСО и партньор в EY.

За да се гарантира прозрачността в оценителския сектор и да се повишава ефективността на услугите, е необходимо да се създадат общи принципи при изготвяне на оценки на обезпечения за банките. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията.

Камарата на професионалните оценители е създадена през 2009 г. В нея членуват водещи компании и физически лица в оценителския бизнес в България, които представляват 75% от пазара на оценителски услуги у нас и наброяват над 300 оценители общо. Камарата е първата в България лицензирана структура за издаване на REV статус (Recognized European Valuer), признат европейски оценител.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"