fbpx

Полша глоби „Газпром“ с 57 млн. долара заради „Северен поток 2“

Полската антимонополна служба е глобила „Газпром“ с 213 милиона злоти (57 милиона долара) за това, че не е сътрудничил в разследване на проекта „Северен поток 2“, съобщи Ройтерс.

През 2018 г. ведомството започна разследване срещу „Газпром“ и петте негови партньори в проекта, които бяха обвинени в нарушаване на полските антимонополни закони.

Според регулатора, „Газпром“ е сключил финансова сделка с тези компании без предварителното съгласие на антимонополния орган.

Полша е против изграждането на газопровода, който ще пренася руски газ до Германия по дъното на Балтийско море, опасявайки се, че това ще засили господството на „Газпром“ на европейския пазар и ще намали конкуренцията.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви в средата на юли, че Държавният департамент предприема стъпки, които могат да доведат до санкции за инвеститорите в проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

В края на декември Съединените щати наложиха санкции заради газопровода, което блокира работата на фирмите изпълнители.

В началото на юли операторът на проекта „Северен поток 2“, Nord Stream 2 AG, получи разрешение от Датската агенция по енергетика да използва съоръженията за полагане на останалите приблизително 120 километра тръби в датските води.

Освен „Газпром“, участници в проекта „Северен поток 2“ са европейските компании Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV и Engie.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"