fbpx

САЩ против „Балкански поток“, бил геостратегически проект на Русия

САЩ не са съгласни с втората линия на газопровода „Турски поток“, по която трябва да върви газ за Югоизточна Европа през България.

Трасето се разглежда от Щатите като геостратегически проект на Русия. Това пред БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на страната.

Той трябваше да води американската делегация за първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ, който се проведе на 8 януари в София. Не дойде заради напрежението в Близкия изток.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“.

„Проблемът е, че Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“, каза още Дейвид Хейл.

Той допълни, че САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българската армия, за изграждане на защитена от 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни.

Наскоро е било договорено да се проведе съвместен диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт.

На 8 януари руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган определиха “Турски поток” като исторически проект по време на официалното откриване на газопровода в Истанбул.

В церемонията участваха също министър-председателят на България Бойко Борисов и държавният глава на Сърбия Александър Вучич.

Според Борисов проект е важен за Балканите. Неслучайно наричаме тръбата през България „Балкански поток“. 90% от капацитета е резервиран от „Газпром“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"