fbpx

US компании свалят дивидентите по-малко от очакваното

Американските компании не намаляват дивидентите толкова, колкото очакваха инвеститорите, осигурявайки потенциален тласък на ралито на фондовия пазар на фона на опасенията за увеличение на новите случаи на коронавирусна инфекция.

Кумулативното намаление на изплащането на дивиденти от S&P 500 през 2020 г. вероятно ще бъде 2%, докато анализаторите по-рано тази година прогнозираха 10% намаление, според S&P Dow Jones.

Това е добра новина за инвеститорите, които търсят доходи във време, когато серия от бързо намаляване на лихвите от Федералния резерв на САЩ доведе до облигациите на американската хазна близо до нула и накара участниците на пазара да търсят стабилни плащания другаде.

„Бяхме изправени пред опустошително намаляване на дивидентите, но втората половина на годината наистина изглежда малко по-добре“, казва анализаторът на S&P Dow Jones Хауърд Силвърблат, цитиран от Ройтерс.

S&P 500 компании намалиха или спряха изплащането на дивиденти с над 40 милиарда долара през второто тримесечие – най-големият тримесечен спад от 2009 г., според S&P Dow Jones.

Намалението се забави към края на тримесечието благодарение на икономическото възстановяване на САЩ, което започна с подкрепата на стимулиращите мерки на Фед и премахването на карантината.

„Надяваме се, че най-лошото е приключило, но това ще зависи от рестарт на икономиката“, каза Силвърблат.

Джейк Долархайде, ръководителят на Longbow Asset Management в Тулса, Оклахома, купува акции за дивиденти в компании, които също се представиха по-добре по време на пандемията, включително Johnson & Johnson, Campbell Soup, General Mills и търговците на дребно на Copco Wholesale Corp и Walmart.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"