fbpx

Военното летище „Узунджово“ става ТИР паркинг

От утре военното летище „Узунджово“ трябва да е организирано като буферен паркинг за тежкотоварните автомобили, които пътуват за Турция.

Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове, заяви премиерът, който обиколи обекта заедно с вътрешния министър Младен Маринов.

През последното денонощие в страната ни са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти и само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100 тежки превозни средства.

Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна.

Това е най-големият контролно пропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция, уточни министър-председателят.

Той допълни, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори.

Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са постъпили 150 милиона лева от осигуровки, каза още премиерът.

Той очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения кредитите.

„Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още  Борисов.

Довечера по време на заседанието на Европейския съвет той ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"