„Ние не искаме неработещи мерки! Не искаме още кредити! Не искаме 60/40! Не искаме пари „на калпак!“
Това се казва в изпратено до Министерския съвет писмо на Сдружението на заведенията в България, подкрепено от Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Стара Загора и Българската асоциация на заведенията.
Те предупреждават, че това е последното официално писмо, в което описват нужните антикризисни мерки, които ще помогнат на фирмите в сектор „Туризъм“ (и не само) да се изправят на крака след тежките месеци на извънредно положение и последващата икономическа и финансова криза.
Ето и мерките, за които настояват от бранша:
1. Незабавно намаляване на ДДС до края на 2021 година от 20 на 5 процента за секторите „Туризъм“ (заведения и хотели) и „Храни от първа необходимост “. След изтичането на срока, данъкът да се фиксира на 9%.
2. Мораториум върху влизане в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от 1,5 години и корекции на всички спорни текстове в нея.
3. Местни данъци и такси (вкл. данък сгради, такса смет и тротоарно право) да не се дължат за периода на извънредното положение и последващите три месеца след него.
4. Определяне на ясни, конкретни изисквания и критерии за откриване на нови обекти за хранене и развлечение.
5. Въвеждане на почасово заплащане и шестдневна работна седмица за служители в сезонни обекти.
Исканията да бъдат удовлетворени в най-кратки срокове и не по-късно от отмяната на извънредното положение, настояват от бранша. В противен случай, при първа възможност, ще бъдат предприети протестни действия и ще се поиска оставката на ресорните министри.